Gräddig kalops med ris och kålsallad!..
Kalla det kalops eller köttgryta, vad du vill. Finns många namn på denna maträtt.
Vi brukar alltid köpa färdiga grytbitar från City Gross. Jättefint kött och blir alltid bra till långkok.
Jag började med att dela lite på köttbitarna. Jag tycker att de är lite förstora, så jag brukar oftast dela på dom. Sen slängde jag ner de i en stor kastrull med lite smör. Stekte på lite, så köttet fick lite färg.

Sen hällde jag i vatten och lagerblad.
Som ni ser så lagade jag mat med kärlek denna kväll. <3 La i ett blad som ser ut som ett hjärta.

Sen tog jag fem olika pepparsorter, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar, rosépeppar och grönpeppar.

Lät det koka en stund.

Efter att det hade kokat en lite stund så började det att skumma på ytan. Då tog jag en matsked och tog bort allt skum. Det vill man ju inte gärna ha med i grytan. =)

Medan köttet kokade så förberede jag det andra som skulle i grytan. Jag skalade och delade på två morötter och två gula lökar.

När köttet hade kokat i ca. två timmar, så la jag i morötterna och lökbitarna. La även ner tre köttbuljongtärningar i vattnet.

Lät det koka i ytterligare trettio minuter. Tills morötterna hade blivit lite mjuka och lökbitarna kokat sönder och vattnet hade kokat bort lite.

Sen hällde jag i grädde. Vispgrädde såklart!. För mig är det inget allternativ. Ska det vara grädde så ska man ha vispgrädde. (Riktig grädde!) För mig är det ingen mening att ha matgrädde, dels tycker jag att det blir inte alls lika gott och sen tycker jag att ska man ha matgrädde kan man lika gärna laga mat utan grädde. ;)
Med andra ord så gillar jag grädde. =) Men jag förstår att folk kanske väljer matgrädde för fetthaltens skull. Men om man äter med måtta och grönsaker till så tycker jag att det går lika bra med krämig och god vispgrädde.
Men smaken är som baken! =D
Sen hällde jag i lite redning så att såsen skulle få en fin och krämig konsistens.

Medan det stod och kokade ihop sig, så började jag med riset.
Först kokade jag upp vatten i en kastrull.

Sen i med salt.

När vattnet kokade så sänkte jag värmen till trean och hällde i riset, rörde om, ...

... satte på locket och lät det stå kvar på plattan tills det var klart.

Så länge gjorde jag iordning en kålsallad.
Jag grovhackade vitkål. Sen rev jag ner morötter, använde mig av den stora sidan på rivjärnet. Finhackade en halv rödlök, och lite purjolök, skalade och tärnade ett grönt äpple.
Sen gjorde jag en dressing eller vad man kan kalla det.
Jag tog lite rödvinsvinäger, olja, citronpeppar och kvarnsalt. Blandade ihop till en liten röra och hällde de på salladen.

Det vart mycket gott!
Nomnomnom...